AWARE
Su Kaybının Önlenmesiyle İklim Değişikliğine Dayanıklılık ve Uyumun Desteklenmesi Projesi

Su Kaybının Önlenmesiyle İklim Değişikliğine Dayanıklılık ve Uyum
İMMİB‘in koordinatör ve Su Politikaları Derneği’nin eş-faydalanıcısı olduğu “AWARE-Su Kaybının Önlenmesi Yoluyla İklim Değişikliğine Dayanıklılık ve Uyumun Desteklenmesi Projesi”, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı kapsamında desteklenmektedir. Bu proje ile programın iklim değişikliğine uyum hedefine, su kaybının önlenmesi ve su yönetimi konusunda farkındalığın artırılması yoluyla katkı sağlanması hedeflenmektedir.
İklim değişikliğine uyum temelde değişen ortama ve koşullara uyum sağlanmasını, doğal veya insan yapımı sistemlerde iklim değişikliğinden etkilenebilirlik düzeyinin azaltılmasını ifade etmektedir. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin değerlendirmelerine göre uyum çalışmaları değişen iklim koşullarının etkileriyle baş etmede son derece önemlidir. Ayrıca emisyonlardan kaynaklanan etkilerle mücadele edebilmenin de yegane yöntemi olarak görülmektedir. Dolayısıyla, küreselden yerele her aşamada ve her alanda iklim değişikliğine uyum tedbirlerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
İklim değişikliğinin önemli sonuçlarından olan hidrolojik dengenin bozulması ve su kaynaklarının azalması sorunu da insan yaşamı ve çevre kadar ekonomik faaliyetleri de önemli derecede etkilemektedir. Bu nedenle Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin desteği ile İMMİB ve Su Politikaları Derneği tarafından ülkemizin ve sanayimizin iklim değişikliğine karşı dayanıklılık ve uyum kapasitesini güçlendirmek için bu proje geliştirildi.
AWARE Projesi, sanayide su kullanımı konusuna odaklanarak iklim değişikliğinin etkilerine karşı eyleme geçmeyi amaçlıyor.
Projenin temel amacı endüstride su yönetimi konusunda farkındalığı artırmaktır. Bu doğrultuda su kayıplarının önüne geçilerek iklim değişikliğinin etkilerine karşı ülkemizin dayanıklılığının ve uyum kapasitesinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda, metalik olmayan mineral ürünler ile kimyasallar ve kimyasal ürünler alt sektörleri olmak üzere iki ana hedef grup belirlenmiştir. Özel hedef Marmara Bölgesi’nde bu imalat sanayilerinde su kaybı ve su yönetimi konusunda farkındalığın artırılması yoluyla iklim değişikliğine karşı kapasiteyi ve uyumu iyileştirmektir.
Faaliyetler
Projemizde temel olarak kimya ve metal dışı mineraller sektörlerinde su yönetimi ve iklim değişikliği konusunda farkındalığı geliştirmeyi amaçlayan faaliyetler gerçekleştirilecektir. İklim değişiklinin su kaynakları üzerindeki etkilerini hafifletebilmek ve bu etkilere karşı hazırlıklı hale gelebilmek için sanayiyle iş birliği içinde çalışmalar yürütülecektir.
Projemiz boyunca gerçekleşecek faaliyetler sonucunda ilgili endüstrilerde su yönetimi hedeflerine ulaşmak için ihtiyaç duyulan ulusal ve bölgesel düzeydeki adımları listeleyen bir eylem planı hazırlanacaktır.
Projemizin hedef grupları Marmara bölgesinde kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı ile diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı sektörlerinde faaliyet gösteren firmalardır. Marmara Bölgesi nüfus ve sanayi tesisleri yoğunluğu karşısında azalan kaynaklara sahip olması açısından kritik bir bölge olduğundan projemizin odak noktasındadır.
İklim değişikliği sektörel etki analizleri
Su mevcudiyeti ve sektör bazlı iklim göstergeleri değerlendirilecektir. Coğrafi ve insani faktörler ile sektörel göstergeleri kapsayan etki projeksiyonları hazırlanacaktır. Böylece değişen iklim koşullarının ilgili sektörde yaratacağı etkiler ortaya konarak firmaların karşılaşacağı koşullara hazırlıklı olmaları desteklenecektir. Üretilecek iklim değişikliği etki değerlendirme raporu sektörlerin faydasına sunulacaktır.
Su kullanımı anket çalışmaları
Firmalarla görüşülerek kullanılan su miktarlarının tespit edilmesi amacıyla bir anket çalışması yürütülecek, su kullanımında mevcut duruma dair verilerle birlikte sektörlerin su yönetimi ihtiyaçlarını ortaya koyan bir rapor hazırlanacaktır.
İyi uygulamalar araştırması
Su yönetimi konusundaki Mevcut En İyi Tekniklere (MET), yani iyi uygulamalara dair araştırmalar yürütülecek, bunların teknik ve iklim etkisi yönleri derlenerek paydaşların erişimine açılacaktır. Çevrimiçi İyi Uygulama ve İş Birliği Platformu’nda bu iyi uygulamalar projemizin tüm paydaşlarının incelemesine ve değerlendirmesine sunulacaktır.
İyi uygulamalar hakkında değerlendirme anketleri
Paydaşlar tarafından seçilen iyi uygulamalardan 20'si için detaylı anketler düzenlenecek, 10 tanesi için karakterizasyon raporları hazırlanacaktır. İyi uygulamalar arasından Avrupa’da bulunan 4 tanesine ön ziyaretler gerçekleştirilerek yöntemlerinin detayları yerinde incelenecektir.
Danışma Kurulu
Sektör temsilcileri ve uzmanlardan oluşan Danışma Kurulu, iyi uygulamaları doğrulayarak sektörler için en uygun uygulamaları tespit edecektir.
Akran Öğrenmesi Buluşmaları
Hedef sektörlerdeki firmalar, akademi, kamu ve sivil toplum temsilcileri Avrupa'daki iyi uygulamaların uygulayıcılarıyla çevrimiçi olarak bir araya gelecek ve tecrübe paylaşımında bulunacaktır.
Sektörel eylem planlarının hazırlanması
Tüm faaliyetler sonucunda, su yönetimi hedeflerine ulaşmak için ulusal ve bölgesel düzeyde atılması gereken adımları içeren sektörel eylem planları hazırlanacaktır.
Proje Ortakları

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri
İMMİB, ülkemizin ihracatını geliştirmek, ihraç ürünlerimizin çeşitlendirilmesi ve ihracata konu olan ürünlere rekabet gücü kazandırılması amacıyla çalışmalar yürütmektedir. Bünyesindeki 6 alt birlik ile Türkiye ihracatının yaklaşık üçte birini gerçekleştiren firmaları desteklemektedir.

Su Politikaları Derneği (SPD)
SPD, su yönetimi konusunda farkındalık yaratmak, su sorunlarına çözüm üretmek amacıyla çalışmalar gerçekleştiren bir sivil toplum kuruluşudur. Misyonu, suyun barış ve işbirliği aracı olarak kullanılmasını sağlamak; vizyonu ise su yönetimi ve güvenliği konularında bilimsel ve yenilikçi çalışmalar yapmaktır.
- Projemizdeki gelişmeleri ve iklim değişikliği ile su kaynakları hakkında güncel bilgileri takip etmek için bültenimize abone olun.